Csata Ernő: Székelyföldem

konyvbemutato csataernő

 

A szerző előszava:
 
Az én Székelyföldem független és szabad, területe a szívem határain belül van, ahova csak azok léphetnek be, akik tetteikkel kiérdemelték a megbecsülést és lábnyomaiktól nem sorvad el a táj. Erre a földre – idegenek által bizonyítottan – több ezer éves telekkönyvem van a tatárlaki agyagkorongok révén, amelyeken három rovásjel is igazolja tagadhatatlan személyazonosságunkat és legfőképpen azt, hogy már akkor, 7000 évvel ezelőtt, a mainál tökéletesebb betűink és írásunk volt, minden rosszindulatú híresztelés ellenére, amivel próbálják egyesek lejáratni és lekicsinyíteni a múltunkat. A székely rovás vagy a mai rovásjelírás jelei tökéletes összhangban vannak a kiejtett hangokkal, azaz minden általunk kiejtett hangnak a rögzítésére külön jelünk van, ami a ma használatos írásunkról nem mondható el. A székely rovás jelei egymástól különbözőek és a mindennapi létezés eszköztárának szimbólumokká lényegült másai.
A ma használatos írásunknak nincsen külön jele minden kiejtett hang rögzítésére: az á betű nem más, mint egy ékezetes a, vagy a cs betű egy c és egy s összekapcsolása, és sorolhatnánk az ehhez hasonló betűket: é, gy, í, ly, ny, ó, ö, ő, sz, ty, ú, ü, ű, zs. Az ábécénk betűinek majdnem a fele segédjelekből van összetákolva, ennyit fejlődött (vissza) a híres írásbeliségünk.  
A székelység, mint bármely nemzet, rendelkezik: földrajzi területtel, sajátos írással, himnusszal, zászlóval, nemzeti viselettel, székely kapuval és van Székely Miatyánkja is. 


Székelyföldem 

A végtelen magasban,  
mégis mélyen,
valahol szívem határán belül van
a Székelyföldem:
ahonnan agyagkorongok
rovásjele üzen,
ahol több ezer éves a telekkönyvem,
ahol a madár sem jár
és ritkán van nyár,
ahova jönni csak annak szabad,
akinek lábnyomától a táj el nem sorvad, akitől nem kapok pofonokat,
sem véres koponyahasogatásokat,
ahol Szárazajta csupán riasztó álom,
amitől nyugalmam
az ágyban sem találom.

 

Tanulmánykötet, Juventus Kiadó, 2017

 

 

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf