Jóna Dávid: Jóféle csönd

jónadávid jófélecsönd

 

Ajánlást kéne írnom barátom, költőtársam könyvéhez… Könyvéhez? Versfájához, ahol sorok-ágai húzódnak mindenfelé. De, hogy írhatnék ajánlást, mikor ezek a versek, lélegzések ajánlják nekünk a dávidi világot:
 
„foltomiglan
az izzadság-csepp a halántékon,
majd egy újabb folt az ingnek,
katarzis nélküli gravitáció a feltételezéseinknek...
minden tudni-vélt bizonyosság annyira nem bánt,
ha van elrugaszkodás... ha a remény itt van,
a szövet úgyis magába ránt
foltomiglan...”
 
Ismerem ezeket az írásokat, a bennük lévő történéseket, Dávid kicsiszolt intellektualizmusát, a lényegre való ujjal rámutatását, a világ arcának megváltoztató szelídségét, humorát, tudásának hegynyi hordalékát, művészi karikatúráit, de a kisfiút is,aki betűk- függőhidján kel át a társadalmi, emberi szakadékok felett…ehhez olyan egyensúlyérzék kell, olyan biztonság a nyelvben, amit csak költői alkattal, mindennapi gyakorlással tud az ember elérni.
Megszokott, hogy ajánlások díszítik egy könyv elő-vagy hátterét, de én most leteszem a tollamat, ez nem szokványos könyv….olvasd a verseket, csak olvasd kedves olvasó: „Alicante”, „Dali”, „Hópelyhek”, „Trabant”, „Keleti”, „(h)őseim”, „a férfi ha 40”, „mátrai kép”…… annyi szegmens, ahogy beleütődünk ilyen sorokba, amiknek szépségétől feljajdul a lelkünk:

„langyos nevetések bálja
harangvirágok madrigálja”,
 
összeölelkezünk ezekben a sorokban:
 
„nincs kérdésem, nincs válaszom,
már nem idézlek, hisz itt vagy,
mint lékben a kásás dermedt víz,
csendem a csendedben megfagy.”
 
folytathatnám…de ezt a csodát nem veszem el az olvasótól, egy biztos, ahogy Van Gogh-al kapcsolatban írták, hogy a provencei tájat festményei után, már nem lehet ugyanolyannak látni, Dávid mondatai után, a megfogalmazott költői világtérkép sem ugyanaz már.
Le kell ülni ezekhez a művekhez….csak nézünk…csak hallgatunk…és átlapozzuk a tengert, a könyvtengert, mert:
 
„az irodalom: virágbolt és patika,
közpark és játszótér egyben,
nem is működik jól,
a neoncsöves tantermekben…
 
pedig a vers, melléd ülhet,
vele a szent őrület, a csoda,
megfogja a kezed, a homlokod,
sorsoddá szelídül közben a napi Golgota”
 
Dávid, azért becsap minket, mert ebben a nagy varázslatban, ahol tapsolunk, megdöbbenünk, rácsodálkozunk, gyerekké válunk-majd felnőtté, mégis csak a valóságot hozzá elénk, olyan zsenialitással, ahol a titok kiderül:
 
„kaland és küzdés, reménytelen harc,
velünk kergetőzik egy aranyálarc
tudatlanság, parttalanság: titok…”
 
ahol úgy érezzük, általa megtanultunk magyarul, talán csak az olvasással tudjuk mindezt meghálálni neki.


Barátsággal:
Szentjánosi Csaba

 

HUNGAROVOX KIADÓ, 2018

A Könyvhét alkalmából megjelenő, és ott már megvásárolható kötetet a szerző a Hungarovox Kiadó Vörösmarty-téri 86. pavilonja előtt dedikálja június 10-én vasárnap, 13 és 14 óra között!

 

 

 

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf