Kapui Ágota: A lélek szárnycsapásai

kapuiagotalelekszarny

 

Szerző és kiadó kapcsolata a legegyszerűbben a számok nyelvén érzékeltethető. Kapui Ágota és a Hungarovox Kiadó együttműködése két éven belül már a második verskötetet eredményezi, és ez a pozíció az ígéretes folytatást is magában hordozza. „A lélek szárnycsapásai” címmel ezúttal az alig néhány hónapja magunk mögött hagyott 2016-os év alkotói termését ismerhetik meg a kortárs líra kedvelői. A kiemelkedő „évjáratot” maga a költő is jelzi, miszerint az esztendő kegyelmi állapotában több műve született, mint a megelőző időszakokban összesen. A több mint 150 vers tényként igazolja a „termékeny esztendő” minősítést, mely átlagosan heti három kötetképes alkotást takar. Ez a helyzet önmagában is izgalmas kérdéseket indukál, melyekre részben jó válasz az előző kötet sikere, számos megnyíló szerkesztőségi ajtó ösztönzésével (A Hetedik, Háromszék, Hetedhéthatár, Holdkatlan, Jel, Lenolaj, Szegedi Lap, Szózat stb.). A mélyebb magyarázat azonban az elveszettnek hitt vers visszatérése, „a versírásnak bódító csodája”, „az új érzékelés / új küldetés és új dimenzió”, továbbá a félelem, hogy „Jönnek a szürke, verstelen napok”, „s a szavak is már ritkábban ölelnek”.

A költemények sokféle hangulatot tükröznek, témaválasztásuk széles skálájú, ami közös bennük: valamennyi benső, értékteremtő csendben született, s fogantatásukat az sem zavarta, ha „Kint reklám-kutyák üvöltenek”. Számos esetben forrásul a számadásos percek szolgáltak az erdélyi gyökerekkel és látásmóddal, hiszen „Amit hoztál, csak azt viszed tovább”. A keresztény szellemiség az egész kötet jellemzője, mert „van váram és van hitem”, a legmarkánsabb művekből akár önálló fejezet is kitelne. Megjelennek egy-egy alkotás tisztelgő főhajtásában a jeles elődök: Kölcsey Ferenc, Vörösmarty Mihály, Madách Imre, Petőfi Sándor, Arany János, Ady Endre és legfőképpen József Attila, aki mellett Szárszón az „őrzőangyal épp nem volt jelen”. A közösségi gondok, hazaféltés intelmekben, előérzetekben jelenik meg, mert „pállott rendje moccan a világnak”. Kimondani és hirdetni egyaránt fontos, hogy „A gondolat, az mindenkor szabad.” , és „a szabadság mivé lesz nélküled”.  

A szerzemények közül Dinnyés József zeneszerző-előadóművésznek köszönhetően a „Napkeletről jön az ének” már saját „karrierrel” bír, hiszen a klasszikus egy szál gitár kísérettel szép sikert aratott az értő közönség körében 2016 őszén. A „daltulajdonos” egy interjúban Gyóni Géza utódának nevezte Kapui Ágotát. Ebben is igaza lehet, hiszen Gyóni Géza csillaga valóban fényesen ragyogott a „magyar égen” úgy száz évvel ezelőtt. Ugyanakkor Kapui Ágota költészete jó esélyt ad arra, hogy Dabas, Pest megye lendületes és fiatal városa a 21. század magyar irodalmának térképére is felkerüljön, különleges történelmi helyzetek és körülmények nélkül, a mindennapok művészi érzékenységgel, sajátos hangon megörökített verspillanataival.

Kapui Ágota: A lélek szárnycsapásai. Hungarovox Kiadó, Budapest, 2017; 176 oldal. Megjelent Dabas Város Önkormányzata támogatásával.

 

V. F.

 

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf