Gyóni Géza: Jegyzetek a napról

GyóniGézaJegyzetek

Gyóni Géza szabadkai tartózkodása alatt a modernitás hírnöke volt. Azokhoz a témákhoz nyúlt, azokat közvetítette és azokról mondott véleményt, amelyek a kor Szabadkáján, a korabeli Magyarországon a legaktuálisabbak voltak. Rendszerellenessége és kritikai észrevételei szinte kivétel nélkül minden esetben átlépték a kötelező udvariasságot, az öncenzúra által kijelölt kereteket. Ettől függetlenül az utókor már tudja, hogy meglátásai alapvetően igen reálisan és tárgyilagosan mutattak rá azokra az égető társadalmi problémákra, amelyek egyre inkább feszítették az akkori magyar állam kereteit.
     A magyar társadalom belső ellentétei, a vidék kulturális és szellemi elmaradottsága, az antiszemitizmus kérdése, a politikai és gazdasági elit kettőssége és egyben merevsége, a társadalmi igazságtalanságok, a napjainkban ismét időszerűvé váló, a jobb élet reménye miatt felgyorsuló kivándorlás ténye, a magyar ugar vészjósló leszakadása tehát a vidéki, „poros-boros” Szabadkán is a mindennapi lét kitapintható és kézzelfogható valósága volt.

Dévavári Zoltán

 

 

 

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf