Gyóni Géza: Jegyzetek a napról

GyóniGézaJegyzetek

Gyóni Géza szabadkai tartózkodása alatt a modernitás hírnöke volt. Azokhoz a témákhoz nyúlt, azokat közvetítette és azokról mondott véleményt, amelyek a kor Szabadkáján, a korabeli Magyarországon a legaktuálisabbak voltak. Rendszerellenessége és kritikai észrevételei szinte kivétel nélkül minden esetben átlépték a kötelező udvariasságot, az öncenzúra által kijelölt kereteket. Ettől függetlenül az utókor már tudja, hogy meglátásai alapvetően igen reálisan és tárgyilagosan mutattak rá azokra az égető társadalmi problémákra, amelyek egyre inkább feszítették az akkori magyar állam kereteit.
     A magyar társadalom belső ellentétei, a vidék kulturális és szellemi elmaradottsága, az antiszemitizmus kérdése, a politikai és gazdasági elit kettőssége és egyben merevsége, a társadalmi igazságtalanságok, a napjainkban ismét időszerűvé váló, a jobb élet reménye miatt felgyorsuló kivándorlás ténye, a magyar ugar vészjósló leszakadása tehát a vidéki, „poros-boros” Szabadkán is a mindennapi lét kitapintható és kézzelfogható valósága volt.

Dévavári Zoltán

 

 

 

szozattv


szozat a tiszta hang 2019 10 20 Ertektar Budapesti Székely Kör   2019. október 16. Takaró Mihály 1 elatkozottkoztarsasag nyiro plakat újpogányság szalonna alap 1 rakkonf1022 szept 9 15 ig nfz szept25 bartok 1080x636px slider jegy hu sinka plak Meghívó 2019. szeptember 20 konferencia 20190921 Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf