Putnok - Gömör kapujaPutnokot Gömörország déli főkapujaként is emlegetik, de egy - egy előadáson már nemegyszer elhangzott, hogy Gömör fővárosának titulusával illették. Az újra városi rangra emelt település, Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén helyezkedik el a szépséges Sajó völgyében. Az északi határa a putnoki - dombság tagolt felszíni területére is kiterjed. Miskolctól, mintegy 40 km-re, Ózdtól 20 km távolságra terül el. Vonattal és egyéb közlekedési eszközzel jól megközelíthető.
A település adatait figyelembe véve már a neolit korban is lakott volt. 1283-ig királyi birtokként vált, a gömöri uradalom részévé, majd később székhelyévé is vált. 1283-ban IV. László király a Rátolth (később: Putnoky) családnak adományozza. A Putnoky család sokat tett a település fejlődéséért, de Miklós halála után családban kialakult nézetkülönbségek miatt, maga a lakosság is sokat szenvedett. A Putnokyak építtették a putnoki várat, mely 1412-től 1427-ig tartott. A végvár a török hódoltság és az azt követő idők viszontagságai miatt elromosodott, a fennmaradt vár-romból Serényi gróf kastélyt építtetett.
A 19. században a grófok birtokaként a város jelentősen fejlődött. Különböző kulturális intézményeket, kaszinókat alapítottak, építettek. Putnok 1881-ben elveszítette városi rangját. A trianont követően a kettészakított Gömör és Kishont vármegye Magyarországon maradt részének székhelye lett 1920 és 1923 között, akkor azonban a megyetöredék kis mérete miatt Borsod, Gömör és Kishont vármegye részévé vált.
A II. világháború utáni éveket követően Putnok folyamatosan veszített jelentőségéből, szerepét több értelemben is Ózd és Kazincbarcika vette át, 1989. március 1-jén azonban újra várossá nyilvánították. Putnok annak ellenére, hogy a két, MSZP közvetlen holdudvarába tartozó Kazincbarcika és Ózd közé ékelődve, egyike azon kevés észak-magyarországi településnek, amelyeknek a rendszerváltás utáni években is inkább fejlődni tudott. Napjainkban pedig a felújítások az intézmények fejlesztése, valamint az egészségügyi ellátása szemmel láthatóan pozitív irányba halad. A településfejlődésnek indult, bevezették a gázt a házakba, és napjainkig nagyon jó a kulturális élet, a város folyamatosan szépül. Putnok jelenlegi vezetése hagyományt teremtett a Gömöri Expóval, melyet már ez évben a XII. alkalommal rendeznek meg. Gömöri Nyár rendezvénysorozat szintén kellemes időtöltést kínál az itt élő embereknek.
Nevezettességei:
Gömöri Múzeum a rendszerváltást megelőzően nyitotta meg kapuit 1987-ben. A Holló László Galéria., mely országos kiállításoknak is helyet ad 1994-ben nyílt mely a névadó Holló László (1887-1976) festőművész alkotásait, képző- és iparművészeti emlékeit állandó kiállításként mutatja be.
Nemcsak a bányászat, hanem a Bányász Művelődési Ház is a szocializmus áldozatává vált volna, ha a jelen városvezetése nem újítja fel, illetve nem állítja az vissza a kultúra szolgálatába. Napjainkban, egy jól funkcionáló intézményé vált, melyben helyet kapott a városi könyvtár, egy szépen felújított színházterem és itt is folyamatosan zajlanak különböző klubfoglalkozások.
Serényi Lászlótér akár egy szoborpark uralja a belváros egy részét. A tér mögött a Serényi-kastély – az egykori végvár helyén található. Épült a 18. században. Mai eredeti klasszicista alakját 1834-ben nyerte el.
A temetőkertben található a Bányászemlékmű, valamint a Serényi kripta, mely neoklasszicista stílusban épült 1860-ban Ybl Miklós tervei alapján. A köztemetőben áll, 1992-ben felújították. Műemléki védelem alatt áll
„A Putnokra hazalátogató emberek az ország egyik legszebb temetőkertjeként emlegetik.”
A településen áthalad az Országos Kéktúra is. Római katolikus templom. Alapjait 1829-ben rakták le a romokban lévő vár déli részén. Soós Miklós építész tervei alapján készült, barokk stílusban. Szentháromság tiszteletére szentelték fel 1836 október 8-án. Tornya 1854-ben épült Nepomuki Szent János szobra. 18 századi, késő barokk munka. A kastélypark és a templom kerítését képező kőfalban van. Műemléki védelem alatt áll.
Református templom. 1798 és 1804 között épült fel késő barokk stílusban. Orgonáját 1867-ben Bárány János építette. Napjainkban egyre több hívet tudhat magáénak.
A városfejlesztési, szépítési tervek megvalósításában a képviselő testület mellett a lakosság is aktívan részt vesz. Az itt élő emberek támogatására építve Putnok látványosan fejlődik, szépül.


Tamás István

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf