Levél az olvasóhoz - 2011. 9. hó

Balgataság köznép! Téged meggyalázni
Te tudsz országodért mind élni, mind halni....
/Orczy Lőrinc:A szegény parasztnéphez/ 

A jelenlegi kormánykoalícióban több államtitkárt is jegyző kereszténydemokata párt
- történelme során nem először-   a teljes önmegsemmisítés útjára lépett, amikor több, erkölcsileg vállalhatatlan törvénytervezetre, javaslatra, kormányrendeletre igennel szavazott. A  párt vezetősége nem tanult az egyik alapító Barankovics István végzetes tévedéseiből, amit a Rákosi diktatúra alatt követett el, de nem vonta le a konzekvenciákat a rendszerváltást követő évek keserű tanulságaiból sem. A Szózat havilap soros szerkesztői üzenetében értelemszerűen nem kívánunk gazdasági elemzésekbe bonyolódni, hanem inkább az erkölcsi kérdéseket kívánjuk boncolgatni, az előbbiek részletes taglalását testvérlapunkra, a Magyar Polgár Infora hagyjuk.
A kereszténydemokrata eszmeiség liberálisabb a konzervatív keresztény pártokénál, ugyanekkor szintén egyik sarkalatos eszmei pillére a hazugságmentes politizálás és az a szociális érzékenység, amelyet XIII. Leo pápa fogalmazott meg Rerum Novarum című enciklikájában. Ennek a tanításnak a legfőbb magyarországi szószólói a XIX. század végén, a XX. század elején két lánglelkű főpap, Prohászka Ottokár és Mindszenti József voltak, akik minden lehetséges alkalommal kiálltak a kiszolgáltatottság és a szegénység megszüntetése, a társadalmi szolidaritás és esélyegyenlőség érdekében. Sajnálatos módon - mint Szabó Dezső is többször írta - az akkor kormányzó „keresztény kurzus" füle botját sem mozdította ezen figyelmezetésekre. Részben ennek is köszönhető a munkásosztály és a parasztság körében a kommunista ideológia átmeneti népszerűsége. Napjainkra egyre inkább úgy látszik, hogy a jelenlegi jobboldali kormányfő/akárcsak elődje Antall József/ több sarkalatos választási ígéretét nem tudja, de nem is akarja betartani. Egy keresztény párt ugyanakkor nem asszisztálhat ehhez a politikai sakkjátszmához. A kereszténydemokrata vezetők pozíciójuk megtartása érdekében nem léptek fel határozottan több sarkalatos szociális indíttatású kérdés - a devizahitelesek problémájának érdemi állami kezelése, a külföldi multinacionális korporációk anyagi támogatása, az elfogadhatatlan egyházi törvény, valamint a legújabb tervezet, a munkavállalói bérpótlékok drasztikus csorbítása - ellen sem, amivel a hiteltelenség, a választói bizalomvesztés csak az erkölcsi önfelszámolás útjára vezet. Egy kereszténydemokrata párt vezetősége erkölcsi és szociális kérdésekben nem köthet háttéralkukat a legszegényebbek, a legkiszolgáltatottabbak, a munkából-fizetésből élők kárára, nem szolgálhatja a mammon hatalmát Isten tanításaival ellentétben. Egyre világosabban látszik, hogy csak egy új, keresztény- szociális - nemzeti radikális eszméket valló kormány vezetheti ki végre ebből a kétségbeejtő helyzetből hazánkat.


Cságoly Péterfia Béla
főszerkesztő

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf