Levél az olvasóhoz - 2014. 5. hó

A méhkas, azt mondják, kicsiben
 képe az emberi államnak.
Én azonban azt látom, hogy a
méhek állama tökéletesebb.
Náluk a herék az alsórendűek.

 

/Gárdonyi Géza: Földre néző szem/

 


     Május 1-ét, indokolatlanul, a több mint száz éve tartó kommunista kisajátítási kísérletek miatt, egyféle rossz szájíz és fanyalgás kíséri keresztény-polgári körökben. Ezért e napot XII. Pius pápa még 1955-ben nyilvánította, – részben elődei XIII. Leó pápa és a »Rerum novarum,« valamint XI. Piusz pápa és a »Quadragesimo anno« (1) hatására –  »Munkás Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese, hitvalló, a munkások patrónusa« ünnepévé. A rendszerváltáskor hazánkban úgy látszott, hogy negyvenöt év marxista-leninista diktatúra után a szorgos polgári-paraszti erény diadalmaskodik, azonban az elmúlt huszonöt év legjavában megláttuk, hogy ez csalfa álom, a nemzetközi pénzhatalom gyorsan visszalökdösné Magyarországot hű kiszolgálóik, az egykori kommunistákból immár neoliberálisokká lett privatizátorok karmai közé.
     A magyar társadalom egy jelentős hányada, elsősorban a tőke által irányított sajtó hatására, a karrier szót nem köti össze a felelős fizikai vagy szellemi munkával, egyre többen a könnyű élet, a mások kizsákmányolásával, kifosztásával megszerzett pénz rabjává válnak. A ma Magyarországán hiába segítik törvények sátoros ünnepeinket, ha ugyanakkor a korrupt szakszervezetek asszisztálásával nem küzd ezek betartatására vaskézzel a kormányzat. A munkáltatók jelentős része kijátssza az idevonatkozó rendeleteket, intézkedéseket alkalmazottaik kárára. Pedig »nem robotra teremtette az Isten a világot, és nem gépnek az embert;« írta kiváló katolikus írónk Fekete István.(2) »Mert igaz ugyan, hogy munka nélkül nincs pihenés, de pihenés nélkül sincs munka. «Gyermekeink is igénylik a törődést, menjünk ki ilyenkor velük minél többet a szabadba.  Május az egyik legszebb tavaszi hónapunk, megjöttek az utolsó vándormadaraink, madárdaltól hangos a természet. Május első vasárnapján ünnepeljük Anyák Napját, május a mezőgazdasági munkák, mindennapi kenyerünk megtermelésének fontos hónapja. Májusban »csupa békés zsongás az erdő; Jó lenne itt maradni. Megvárni az estét, amikor gyermekszavú kis harangok csilingelnek a bokrok alján, hol pettyes hátú katicabogarak a toronyőrök; Aztán megvárni még a holdat, mely nem hideg ilyenkor, és meglesni az öreg titkokat, amelyeket idehoz, de el is visz magával az örök menyasszony, a hűtlenül is hűséges, magát mátkacsókra kínáló, gerleszavú - május. «  (3)

 

*

 

Mint hűséges Olvasóink tapasztalhatták áprilisi tematikus számunk technikai problémák okán, csak sokára, messze a szokott 4-ei dátum után tudott megjelenni, és épp ezért igencsak rövidre sikeredett a májusi anyagunk is az elejétől a végéig. Hogy továbbra is a szokott minőségben, díjmentesen olvashassák a Szózat havilapot, kérem, hogy adójuk 1%-át ajánlják fel technikai bővítésre alapítványunk javára.

 

Cságoly Péterfia Béla
főszerkesztő

 


1. http://www.szozat.org/showpage66.htm
2. Gyeplő nélkül, Szent István Társulat, Budapest.
3. Fekete István: Tarka rét, Móra Kiadó, Budapest.

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf