A cseh király közli Mátyással, hogy királlyá választották

matyaskiraly– Bonfini krónikája nyomán –

Hunyadi Mátyás szomorú fogságban élt Prágában, Pogyebrád György cseh király udvarában. Amikor Mátyást királlyá választották, Szilágyi Mihály követek útján értesítette erről Pogyebrádot.
A cseh király ebéd közben bontotta fel Szilágyi Mihály levelét, és ahogy elolvasta, Mátyást az asztalnál mindjárt feljebb ültette.
Mátyás ezen nagyon csodálkozott. Attól tartott, hogy a király tréfát űz vele. Meg is kérdezte tőle, miért kellett feljebb ülnie.
De Pogyebrád csak azt mondta, hogy várjon nyugodtan, mert ebéd után örvendetes, jó hírt fog hallani.
Erre Mátyás elhallgatott, de izgalmában még enni sem tudott.
Ebéd után Pogyebrád így szólt:
-    Nagy örömhírt mondok neked, Mátyás, de ugyan mit adsz érte? Mert az olyan nagy öröm számodra, hogy a legnagyobb jutalmat is megérdemlem érte. Megadod-e önként, amit kérek?
Erre Mátyás így felelt:
-    Király! Számomra egy igazi öröm van, s ez a szabadság híre. Adj szabadságot, s akkor mindent megfizetek, amit csak kérsz. De aki rabságban él, annak parancsolnak, attól senki semmi nem kér.
Ekkor Pogyebrád így szólt:
-    Üdvöz légy, Mátyás, Magyarország királya, üdvöz légy, Pannónia fejedelme! Pest városánál a magyarok összejöttek, és szabad akaratukból királlyá választottak atyád érdemeiért, kiváló képességeidért, mert abban bíznak, hogy miként egykor Hunyadi János igazságosan kormányozta és szabaddá tette őket, úgy teszi most szabaddá a magyarokat az ivadéka is.
Azért ültettelek az asztalnál magam elé, hogy ebből megértsed, nagy király lettél, nálam jóval hatalmasabb.
De most arra kérlek, Mátyás, kössünk örök szövetséget, és ezt a szövetséget a szent házasság kötelékével erősítsük meg. Ezért hát adj rá hitet, hogy lányomat feleségül veszed, nem méltatlan ő Hunyadi fiához. Végül, Mátyás fiam, légy szabad, és feleségeddel együtt uralkodjál!
De mivel hatalmas és gazdag királyságot nyertél el, járulj hozzá, hogy apósod, aki életedet megmentette, szabadságodat visszaadta, hatvanezer aranyat kapjon a magyaroktól, és így könnyebben viselje szerencsés házasságod súlyos költségeit.
Mátyás a követelésekbe beleegyezett, ennél többet is megadott volna, csak hogy onnan elszabaduljon. Esküvel biztosította Pogyebrád királyt, hogy minden kívánságát teljesíti.

szozattv


szozat a tiszta hang 
szozat a tiszta hangEUCHARKirályfesztSacra HungariaSacra HungariaSacra HungariaKOFESZTszozat a tiszta hangszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang pálosokszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang 
 Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf