Naszreddin Hodzsa tréfái II. - A hodzsa és a pénzváltó

A fiatal és még keveset tapasztalt Naszreddin hodzsával történt az alábbi érdekes epizód, amikor életében első ízben járt a szép Szivri-Hiszár városában a kis-ázsiai kereskedelmi élet lüktető központjában. Nosza, bámulta e pompás épületek, meg az ezer féle áruval megrakott bazárok sorát órákon keresztül, úgy, hogy még az evésről is megfeledkezett. Egyszercsak a szemébe tűnt a mi derék hodzsánknak egy pénzváltó bolt, s ahogy bekukkantott, nem látott benne semmi portékát. Meg nem állhatta hát, hogy be ne lépjen oda.
- Ugyan mit árulnak itt? – kérdezte kíváncsian azt a nagy kövér, selyemkaftános férfiút, aki ott benn ült egy pompás szmirna szőnyegen, előtte nagy halomban az arany, az ezüst meg a rézpénzek.
- Hogy mit árulnak itt? Ökörfejet, ostoba! – dördült rá dühös hangon a pénzváltó, akit látszólag teljesen kihozott a sodrából az együgyűnek talált háborgatás.
- Nos, hát akkor igen szépen elfogyott a portékád jóuram, mert már csak egyetlen ökörfejet látok, és pedig a nyakadon – szólott a hodzsa egykedvűen, majd kényelmesen odébb állott a pénzváltóboltból.

Eredeti török forrás alapján írta Rakovszky József

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf