Botz Domonkos: A Kristály Bűvöletében

A kristaly buvoleteben

 

Ipartörténeti dokumentumkötet

 

Ez az album nem csak bepillantást enged, hanem egyben emléket is állít a nagy múltú, közel háromszáz éves Parádsasvári Üveggyár történetének, megismerteti az olvasókat, a látogatókat mindazon technológiai folyamatokkal, melyek végtermékei azok a használati és dísztárgyak, amelyek méltán szereztek hírnevet a világban nem csak a gyártó, hanem Magyarország számára is.
     A parádsasvári Kristály Galériában kiállított dísz és használati tárgyak nem pusztán hely, vagy ipartörténeti emlékeink egyike, hanem szerves részét képezik kulturális örökségünknek is.
     Az itt rendszerezett és bemutatott tárgyak egy hosszas gyűjtőmunka eredményét képezik, hiszen nem csak a gyár bezárását követően itt maradt, még hasznosítható tárgyak adják a kiállítás anyagát, hanem sok önkéntes segítő is felkereste a galéria üzemeltetőjét azokkal a tárgyakkal, amelyek nem pusztán ipartörténeti emlékek, sokkal inkább már afféle relikviák.
      A kiállító igyekezett a látogatók számára áttekinthetővé tenni a gyártási és technológiai folyamatokat, kezdve a felhasznált, alkalmazott nyers –, adalék és színezőanyag fajták bemutatásán keresztül egészen a végtermékig, a csiszolt, vagy festett iparművészeti remekekig. Így eredeti formájában is megtekinthetnek egy hutát, vagy más néven olvasztókemencét, az alkalmazott kéziszerszámokat, formákat, melyekben elnyerik végleges alakjaikat a később megmunkálásra kerülő üveg és ólomüvegtárgyak.  
     A könyv oldalain – vagy a szerencsések a termeken – végighaladva megismerkedhetnek részleteiben is azokkal a munkafázisokkal, amelyek során a tárgyak megkapják színeiket, bepillantást nyerhetnek az üvegfestés, vagy éppen az üvegcsiszolás rejtelmeibe, miközben megtudják azt is, mitől olyan szép a hangja két összekoccanó ólomkristály pohárnak.

(Részlet a kötet előszavából)

 

szozattv


szozat a tiszta hang
 SZAKC_Hirlevel_2022_06_09sissistalMÖD 2022.június 18-meghívó-1 oldalasKét film szórólap Trianon plakat NET 2022 Kiállítás szózatba 1 szozat a tiszta hangEUCHARKirályfesztSacra HungariaSacra HungariaSacra HungariaKOFESZTszozat a tiszta hangszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang pálosokszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang 
 Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf