A Trianonról szóló igazmondás előkészítése

igazmondásTrianonnal kapcsolatban nem lehet egyszerű válaszokat adni. Az egymondatos magyarázatoktól óvakodni kell, pedig Trianonhoz úgy, mint a focihoz mindenki „ért”. Ilyenkor nagy a felelőssége a történészeknek, mert minden nemzeti közösségnek szüksége van az igazmondásra.
Trianon témájáról Ablonczy Balázs és Simon Attila történész a Gombaszögi Nyári Táborban a Pátria rádióban élő adásban beszélgetett Rácz Vincével.
Simon Attila szerint Trianon a szlovákiai magyarok számára Csehszlovákia megalakulását és a határok meghúzását jelentheti. Azt nem lehetett megakadályozni, hogy a Monarchia bomlásnak induljon, és helyette nemzetállamok jöjjenek létre. Az viszont kérdéses lehet, hogy meghúzhatták volna máshol a határokat, hiszen egységes magyar nyelvű területeket szakítottak le. Ugyanakkor, ha részletesebben megnézzük, ezeket szakemberek javasolták stratégiai szempontok alapján – világított rá Simon.

szozattovabbacikkhez

szozattv


szozat a tiszta hang Budapesti Székely Kör   2019. október 16. Takaró Mihály 1 elatkozottkoztarsasag nyiro plakat újpogányság szalonna alap 1 rakkonf1022 szept 9 15 ig nfz szept25 bartok 1080x636px slider jegy hu sinka plak Meghívó 2019. szeptember 20 konferencia 20190921 Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf