A Trianonról szóló igazmondás előkészítése

igazmondásTrianonnal kapcsolatban nem lehet egyszerű válaszokat adni. Az egymondatos magyarázatoktól óvakodni kell, pedig Trianonhoz úgy, mint a focihoz mindenki „ért”. Ilyenkor nagy a felelőssége a történészeknek, mert minden nemzeti közösségnek szüksége van az igazmondásra.
Trianon témájáról Ablonczy Balázs és Simon Attila történész a Gombaszögi Nyári Táborban a Pátria rádióban élő adásban beszélgetett Rácz Vincével.
Simon Attila szerint Trianon a szlovákiai magyarok számára Csehszlovákia megalakulását és a határok meghúzását jelentheti. Azt nem lehetett megakadályozni, hogy a Monarchia bomlásnak induljon, és helyette nemzetállamok jöjjenek létre. Az viszont kérdéses lehet, hogy meghúzhatták volna máshol a határokat, hiszen egységes magyar nyelvű területeket szakítottak le. Ugyanakkor, ha részletesebben megnézzük, ezeket szakemberek javasolták stratégiai szempontok alapján – világított rá Simon.

szozattovabbacikkhez

szozattv


szozat a tiszta hang Hungarovox 04 18 örmgenoc 2019. 04. 27. V. GRÁL NAP plakát 03 LSApokabacsi drvargatibor Mátyás király szine 2019. 01. 26. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK plakát 02 versmaraton jankocsm Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf